Домашнє господарство

Сад та город

Лагенарія. Пляшковий Гарбуз.

| 0 comments

Пляшковий гарбуз, або лагенарії, прийшла до нас з Африки. Дотепер у багатьох країнах з неї виготовляють різні вироби, крім того вона має безліч цілющих властивостей.

Лагенарія рекомендується для дитячого харчування, при гіпертонії, серцево-судинних захворюваннях, хворобах печінки, нирок і сечового міхура, порушеннях обміну речовин. Сприяє виведенню холестерину з організму.

Лагенарія має повзуче стебло довжиною до 15 м і велике листи з м’яким опушенням.

Корінь проникає на глибину до 80 см. Квітки роздільностатеві, поодинокі, розташовані в пазухах листків, білі. Запилення перехресне. Плоди голі, гладкі, різноманітної форми: тонкі і широкі, змієподібні і овальні, але найчастіше нагадують бутель. Розміри плодів від дрібних до гігантських, що вміщають дорослої людини. Незрілі плоди пухкі, соковиті, за смаком нагадують огірок.

Вегетаційний період становить від 150 до 220 днів. Оптимальна температура для проростання насіння 18-20 градусів, для росту і розвитку рослин – 20-25 градусів.
Лагенарія добре реагує на поливи теплою водою, внесення добрив, часті розпушування і органіку. При температурі нижче 10 градусів припиняє ріст, а при слабких заморозках гине. Вона може переносити посуху, але погано переносить надлишкову зволоженість.

Вирощування лагінарії

Лагенарії вирощують так само, як і гарбуз: у південних районах – посівом насіння в грунт, у більш північних – розсадним способом. Насіння перед посівом намочують або пророщують до появи паростків. Висівають насіння за схемою 2 × 2 м; 2,1 × 2,1 м; 2,5 × 2,5 м в лунки.

Попередньо в лунки вносять перегній (1-2 кг) і мінеральні добрива (по 15 г суперфосфату або пророщують до появи паростків.

Висівають насіння за схемою 2 × 2 м; 2,1 × 2,1; 2,5 × 2,5 м в лунки. Попередньо в лунки вносять перегній (1-2 кг) і мінеральні добрива (по 15 грам суперфосфату та аміачної селітри).

Добрива добре перемішують із землею. Можна сіяти вздовж парканів, біля са

раїв, будинків, альтанок. При посіві поливають теплою водою (1 літр в лунку).

У фазі 5-б листя рослини підгортають, іноді ставлять шпалери (про шпалерах читайте тут) та інші види опор, за якими рослини в’ються (можете подивитися схеми і креслення за цим посиланням). Для збільшення розміру плодів і прискорення їх дозрівання видаляють плодоносить пагони, зайві зав’язі, прищипують (при культурі на насіння). Іноді плодам надають бажану форму, поміщаючи молоді зав’язі в дерев’яні заготовки.

Рецепти з лагенарії

Лагенарія тушкована.

Плоди очистіть, наріжте кружальцями завтовшки 1,5-2 см, укладіть на злегка розігріту сковороду, змащену жиром, посоліть, щільно закрийте кришкою і тушкуйте 12-15 хвилин, перевертаючи скибочки. Потім обсипте їх сухарями, додайте масло і тушкуйте 2 хвилини, не накриваючи кришкою. Готові скибочки викладіть на тарілку. Посипте зеленню дрібно нарізаного селери.

На 500 г лагенарії – 2-3 столові ложки сухарів, 2-3 столові ложки рослинної олії, зелень селери, сіль за смаком.

Лагенарія фарширована.

Плоди діаметром 5 см очистіть від шкірки, ложкою видаліть насіння, наповніть м’ясним або грибним фаршем з рисом. Покладіть в сковорідку або утятніцу, залийте сметаною, накрийте кришкою і поставте в гарячу духовку. Готову лагенарії обсипте дрібно нарізаною зеленню.

На 250 г м’яса – 1/4 склянки рису, 2 цибулини ріпчастої цибулі, 2 столові ложки рослинної олії, сіль і перець за смаком.

No votes yet.
Please wait...

Напишіть відгук

Всі права захищені. Copyright StarHouse © 2016.

ВВЕРХ
Яндекс.Метрика