Домашнє господарство

Сад та город

Кава

Кава на підвіконні.

| 0 comments

Як не дивно, але каву можливо вирощувати й дома і навіть її заварювати й пити. У врожайний рік рослина може дати до 0,5 кілограм зерен.

Великий недолік насіння кави катастрофічно падає з плином часу. З сотні насінин, які ви зніміть із рослини, навіть через пару місяців зійдуть тільки одиниці. На це слід звернути увагу тим, хто хотів би завести в себе каву.


Кава – дуже невибаглива і вдячна рослина. У перший рік життя темпи зростання скромні – середній приріст 15-20 см. Але з плином часу починається добрий приріст, без додаткових обрізок.
Кава – дуже приваблива рослина з симетричного кроною і блискучим темно-зеленим листям. Світло-коричнева кора з віком відшаровується від стовбура так, що довколишня земля буквально усипана тонкою стружкою.

Розмноження

Розмножується кава насінням, рідше – живцями. Спосіб розмноження насінням більш простий. Дерево, вирощене з насіння, не потребує спеціального формуванні крони. Але такі рослини починають плодоносити тільки на третій рік і не завжди зберігають властивості материнської рослини.
Кавові ягоди утворюються в результаті самозапилення. На насіння їх знімають повністю дозрілими. Зерна очищають від м’якоті і слизу, промивають водою, потім замочують у слабкому розчині марганцівки на півгодини або іншими розчинами. Насіння неодмінно повинне бути свіжими, так як воно швидко втрачають схожість.
Для посіву готують пухкий водопроникний субстрат. Його потрібно стерилізувати (потримати в друшляку над киплячою водою під кришкою 5-10 хвилин). Склад субстрату – листова земля з промитим річковим піском.
Насіння плоскою стороною укладають на поверхню грунту.
Сходи з’являються приблизно через півтора місяці. Після того як сформуються декілька пар справжніх листків, сіянці розсаджують. Перші плоди з’являться через 3-4 роки.
При вегетативному розмноженні з торішніх пагонів зрізують черешки з двома вузлами і на кілька годин опускають їх у розчин гетероауксину (1 таблетка на літр). Висаджують в суміш торфу і піску (співвідношення 1: 1) або в невеликий перліт, заглиблюючи на 2-3 см. Режим вологості і температури такий же, як і при посіві насінням. Коли з верхньої бруньки з’явиться пара нових листочків, черешки розсаджують.

Догляд за рослиною

У весняно-літній період підгодовують кавове дерево регулярно. У період активного росту – один раз на 7-10 днів, чергуючи водний настій коров’яку (співвідношення 1:10) і повне мінеральне добриво з мікроелементами. Навесні треба збільшити дозу азоту, при формуванні плодів – фосфору, до осені – калію. Джерело добре засвоюваного фосфору – кістяне борошно (0,2 л на 10 кг грунту).

Пересаджують каву навесні, один раз на два роки. Горщик має бути на 2-3 см більше колишнього по діаметру і висоті. Краще відразу вибирати високі горщики – у кавового дерева розвинена коренева система.
Кава полюбляє глинисту, багату органікою і фосфором, обов’язково слабокислу, повітро-і вологопроникний грунт. Суміш можна зробити самому. Візьміть дерновий (садовий) грунт – 2 частини, перегній – 1 частина, верховинний кислий торф – 1 частина, річковий пісок – 2 частини. Якщо рослина молода, кількість дернової землі зменшите вдвічі. Добре додати попіл листових дерев (0,5 л на 10 кг грунту). Інший варіант грунтової суміші: дернова земля, листова земля, перегній і пісок (у співвідношенні 4: 2: 1: 1).
Потрібно намагатися якомога менше втручатися в самостійне життя рослини. Обрізка потрібна тільки у крайньому випадку – коли кущ стане занадто великий для того приміщення, яке ви йому приготували.

Освітлення та полив.

Кава світлолюбна рослина їй потрідбне неодмінно південне підвіконня. При слабкому освітленні вона росте погано і не плодоносить.
Молоді деревця краще вирощувати при хорошому, але розсіяному світлі. Влітку їх можна виносити на свіже повітря, щоправда, не на пряме сонце. Зимувати кава повинна тільки на південному вікні, при кімнатній температурі не нижче 18-20 С.
Кавове дерево вибагливе – не любить міняти положення щодо падаючого світла. Повертаючи рослину, ви отримаєте рівномірну крону, але напевно позбудетеся врожаю. Так що вибирайте.
Поливають кавове дерево регулярно, влітку – особливо рясно. Вода для поливу повинна бути м’якою, без вапна. Температура – неодмінно на кілька градусів вище кімнатної. Щоб підтримати необхідну слабку кислотність грунту, при поливі раз на місяць у попередньо відстояну воду додають 2-3 краплі оцтової або кілька кристаликів лимонної кислоти.
Кава порівняно добре переносить сухість повітря. Але йому не зашкодить і обприскування, особливо в жарку погоду. З весни до осені, крім періоду цвітіння, раз на тиждень кавовому дереву бажано влаштовувати теплий душ.

 

No votes yet.
Please wait...

Напишіть відгук

Всі права захищені. Copyright StarHouse © 2016.

ВВЕРХ
Яндекс.Метрика