Домашнє господарство

Сад та город

Вирощування абрикос.

| 0 comments

No votes yet.
Please wait...

Абрикос – комахозапилювана рослина. Під час цвітіння бажано, щоб поблизу від нього були вулики з бджолами. Але навіть якщо бджіл немає, то завжди є інші комахи, які також сприяють запиленню.

Рясні врожаї сильно послаблюють дерева абрикоса, призводять до зменшення розміру плодів. Достатньо мати на кожній з п’яти основних гілок по 100-150 плодів, щоб отримати урожай 20-30 кг з дерева.

Плоди абрикоса при зберіганні здатні дозрівати, тому можна знімати їх з дерева в той час, коли вони почнуть приймати жовтувато-оранжеве забарвлення. Але для приготування варення, джему, компоту в домашніх умовах краще використовувати абрикоси, які придбали характерний сорту колір, смак і аромат.

Слід пам’ятати, що стиглі плоди на дереві зберігаються недовго, їх м’якоть сильно розм’якшується і вони опадають. Від початку дозрівання до споживчої зрілості проходить лише 5-6 днів.

Застосовуючи нескладні прийоми догляду за деревами абрикоса, посадженими на присадибній або садовій ділянках, при хазяйському відношенні до цієї культури можна щорічно отримувати хороший урожай смачних, ароматних і цілющих плодів.

Рідні місця абрикоса – сухі гірські схили. Незважаючи на це, він звик терпіти і посуху, і холоду (до мінус 50 градусів!), У нас все ж вередує: зимостійкість слабенька. Оскільки період спокою у дерева дуже короткий (у грудні-січні вже закінчується), то квіткові бруньки, ледь трапиться відлига, так і норовлять швидше розпуститися. Саджанці абрикосів чаші всього підмерзають в перші роки життя. Щоб абрикос визрів і як слід підготувався до зими, йому необхідно, щоб сумарна кількість тепла за сезон становило як мінімум 2500 градусів.

Якщо все-таки ви вирішили розбити на ділянці абрикосовий сад, то квітень – початок травня вважається кращим часом для посадки.

Вибираючи місце, пам’ятайте, що воно має бути сонячним, захищеним від північних і північно-західних вітрів. Нехай навіть невелике піднесення, але ніяк не низина, в якій постійно будуть застоюватися вода і холодне повітря. Не варто висаджувати абрикос і на південному схилі: взимку через різких перепадів температур гинуть квіткові бруньки, а влітку не вистачає вологи.

Щоб рослина менше боліло, перед посадкою абрикоса умочіть коріння в «бовтанку» з води, глини, коров’яку і 1-відсоткової бордоською рідини. У кожну яму внесіть 4-5 кг перегною, 50-70 г калійної солі, 30-50 г суперфосфату і все добре перемішайте. Потім в центр вставте кілок (майбутню опору), навколо нього насипте гіркою землю, а потім вже, акуратно розправивши корінця посадите абрикос. Всі засипте землею, щоб не було порожнеч, і по краю (а не по корінню!) Утопчіте. Завдяки такому «піднесенню» дощова вода не буде накопичуватися у кореневої шийки. І обов’язково відразу полийте: 20-30 л під саджанець. Потім все замульчуйте тирсою або торфом. Якщо деревце не потрапить під весняні заморозки, то вже через 2-3 роки зацвіте і дасть плоди.

Абрикос своєрідно реагує на нестачу вологи: листя в’януть і засихають, залишаючись при цьому зеленими. Вони забирають вологу у плодів і бруньок, тому так важливо поливати рослину, особливо в травні. У другій же половині літа поливи та внесення азотовмісних добрив різко скоротите, щоб не провокувати непотрібний ріст пагонів. Не слід на зиму вкутувати абрикос поліетиленом, ускладнюючи тим самим повітрообмін. У підсумку саженець не вимерзає, а випріває під час відлиг.

Щоб дерево абрикоса краще перезимувало, треба постаратися прискорити «дозрівання» пагонів. Починаючи з серпня поливайте його розчином деревної золи. Можна зробити й інакше. У червні прищипнуть однорічні пагони: вони почнуть сильніше гілкуватися. Це означає, що під час зимових відлиг квіткові нирки не прокинуться, а навесні зацвітуть дещо пізніше.

 

Сорти абрикос які варто спробувати.

Абрикос ананасний Цюрупинський дерево середньоросле, з округлою широко розпростертою кроною. Сорт абрикоса самоплодовий, не вимагає підсадки запилювачів. У плодоношення вступає на 3-4-й рік. Врожайність 90 ц / га .. Врожайність хороша. Плоди світло-жовті із слабким розмитим карміновим рум’янцем, великі (50-60 г), плоско, стислі з боків. М’якоть кислувато-солодка, середньої соковитості, хошроших смакових якостей. Плоди дозрівають в другій – третій декаді липня. Сорт з підвищеною зимостійкістю квіткових бруньок. Стійкий до монілії та іншим захворюванням.

Саджанці абрикосу Абрикос NGA-19 – один з кращих промислових великоплідних сортів абрикоса селекції США. Абрикос середнього терміну дозрівання (перша декада липня).
Дерево середньоросле, розкидисте. У плодоношення вступає на 2 рік після посадки. Плоди дуже великі 65 – 100 гр і більше, кулястої форми, мають відмінні товарні характеристики і високу якість.
М’якоть щільна, має приємний медовий присмак, дуже ароматна, високих смакових якостей.
Транспортабельність висока. Морозостійкість, стійкість до захворювань висока.

Саджанці абрикосу сорт Чорний принц – дуже рідкісний вид абрикоса – є гібридом між абрикосом звичайним і аличею. Плід у нього великий (45 – 70г), що не опушений, забарвлення шкірки темно-фіолетова. М’якоть волокниста, соковита, кисло-солодка, нагадує сорти крупноплодной аличі, але має абрикосовий аромат. Догляд за чорним абрикосом практично нічим не відрізняється від догляду за звичайним. Для посадки вибирають саме сонячне, найтепліше місце. Рослина має бути захищене від північних і східних вітрів.
Чорний абрикос не переносить застою води. Якщо така небезпека є, ями копають більше, роблять дренаж, а саджанці розміщують на горбках.
Земля в посадочних ямах повинна бути неоднорідною. Глину змішують з піском і торфом в рівних частинах. При посадці не зловживайте добривами. У наступні роки підгодовуйте помірно, щоб тільки підтримати зростання.

Напишіть відгук

Всі права захищені. Copyright StarHouse © 2016.

ВВЕРХ
Яндекс.Метрика