Домашнє господарство // все про сад та город

Як виростити розсаду капусти білокачанної

| 0 comments

Білокачанну капусту вирощують переважно розсадою. Хоча при доброму поливі можливо вирощувати її і безрозсадним способом. 

Посів капусти на розсаду найкраще проводити в теплицю або парник, але можна посадити насіння у будинку в горщики чи торф’яні таблетки (як ними користуватися можна почитати ТУТ). Щоб розсада виросла якісною і здоровою, виконувати її посів слід поетапно, дотримуючись ряд рекомендацій.

ПІДГОТОВКА ГРУНТУ

Так як сортів капусти існує багато, перед посадкою необхідно вирішити, як і коли ви хочете вживати цей овоч, адже існують сорти  для свіжого вживання, зберігання або переробки. Залежно від термінів дозрівання, будуть варіюватися і терміни посіву капусти.

Поживну суміш готують з осені, проте це ідеальний варіант, цілком допустима і підготовка в більш пізній час. Щоб виростити відмінну міцну розсаду, садити її бажано в суміш з дернової землі і перегною з додаванням золи, яка стане прекрасним джерелом мікроелементів для сіянців.

Грунт для вирощування розсади капусти може готуватися і на основі торфу. Головне земля повинна вийти дренованою і родючою.

Оптимальні строки посіву капусти визначаються, в головній мірі, її сортом:

• ранні можна сіяти з перших чисел березня до 25-28 чисел місяця;

• середні – з 25-28 березня по 25-28 квітня;

• пізні – протягом квітня.

Важливо: Як правило, з моменту посіву насіння до перших сходів капусти проходить не менше десяти днів, а висадка розсади в грунт проводиться в середньому через 55 днів після появи сходів. Виходячи з цього алгоритму, можна самостійно розрахувати оптимальний час посіву насіння капусти на розсаду.

ПІДГОТОВКА НАСІННЯ

семена капустыПеред самим посівом насіння капусти необхідно належним чином обробити. При покупці обробленого насіння необхідно прогріти їх в 50-градусній воді протягом 20 хвилин. Після прогріву насіння тримають кілька хвилин в прохолодній воді – це допоможе поліпшити стійкість до хвороб грибкового характеру. Однак, варто врахувати, що не все насіння можуть піддаватися намочуванню.

Якщо ви використовуєте своє насіння, що не піддавалося ніякій обробці, його необхідно знезаразити методом хімічного протруєння, прогріти, загорнувши в марлю поблизу опалювального приладу, збагатити корисними мікроелементами, замочивши в спеціальному розчині.

Вирощування здорової розсади капусти бажано проводити з пікіровкою, щоб розвинути міцну кореневу систему. Насіння висівають в ємність, поливають один раз і не зволожують до моменту появи перших сходів. Потім сіянці проріджують, приблизно через два тижні пікірують, а ще через пару тижнів знову пересаджують в горщики.

Якщо немає бажання проводити пікіровку, посів проводять в окремі ємності відразу. В цьому є свій плюс – коренева система капусти не травмується до пересадки в грунт.

ДОГЛЯД ЗА РОЗСАДОЮ

розсада капустиПри ранніх строках висівання капусти, розсаді потрібне додаткове освітлення, краще використовувати спеціальну фітолампу але можна обійтись і звичайною люмінесцентною лампою.

Не забувайте своєчасно поливати сходи, не допускайте пересихання грунту, але й не сильно переливайте розсаду, це може спричинити появу грибкових захворювань.

Після поливів розпушуйте грунт, щоб прибрати надлишок вологи. Це також наситить повітрям корені, але будьте дуже обережними щоб не пошкодити їх.

Не можна забувати про підгодівлі розсади спеціальними розчинами на основі калійних добрив і аміачної селітри, перша з яких виконується орієнтовно через тиждень після пікіровки. Другий раз підгодувати можна через два тижні після першого підживлення.

Крім того, необхідно провести профілактику хвороб. Якщо всі маніпуляції будуть виконані правильно, зовсім скоро ви отримаєте багатий урожай, якому позаздрить будь-який городник.

 

 

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

Відкрийте більше з Домашнє господарство

Підпишіться зараз, щоб продовжити читання та отримати доступ до повного архіву.

Продовжити читання

// //-->