Буряк столовий належить до холодостійких рослин, однак він більш вимогливий до тепла в порівнянні з ін
При 10 ° С термін появи сходів (при достатній вологості ґрунту) скорочується до 10 днів і насіння дає найвищу схожість. При більш високій температурі (15 ° С) сходи з’являться на 5-6-й день, а при 20-25 ° С – через 3-4 дні. Це має суттєве значення при виборі термінів посіву, але посівні роботи краще починати при температурі + 6-8 С. Найбільш сприятлива для росту коренеплодів, а отже, і для отримання найбільшого врожаю, температура 15-23 С.
З кожної насінини виростає кілька рослин. Звідси і деяка загущенність сходів, що викликає необхідність проріджування.
З усіх коренеплодів столовий буряк найбільш вимоглива до родючості ґрунту. Високі врожаї буряків можна отримувати за умови внесення необхідної кількості добрив в легко засвоюваній формі. Буряк можна обробляти на ґрунтах будь-якого типу. Виняток – кислі, важкі ґрунти з близьким заляганням ґрунтових вод.
Кращі попередники для столових буряків – зернові культури, огірок, цибуля, томат, перець, баклажани, бобові культури. Не слід розміщувати буряк після всіх видів капусти, цукрових та кормових буряків, ріпаку, картоплі. Можливе розміщення столового буряку в одному полі з цибулею або морквою. На родючих ґрунтах вносять тільки мінеральні добрива.
Навесні при перекопуванні ділянки вносять 15-20 г аміачної селітри або 20-30 г сірчано-кислого амонію, 30-40 г суперфосфату і 10-15 г хлористого калію на 1 м2. На малородючих ґрунтах під буряк вносять ще й органічні добрива: восени свіжий гній, а навесні перегній або компост (на 1 м2 4-5 кг гною або 2-3 кг перегною або 3-4 кг компосту). Для нейтралізації зайвої кислотності вносять 0,5-1 кг вапна-гідратного на 1 м2.
Посівний матеріал повинен бути чистосортним, високої схожості, очищеним від домішок.
Пам’ятайте що насіння буряка зберігає схожість протягом 3-5 років.
Для прискорення появи сходів і підвищення врожаю буряка насіння намочують, пророщують або проводять яровизацію.
Посів буряка проводять восени під зиму і навесні. Навесні до посіву приступають, коли температура ґрунту на глибині 10 см підніметься до +8 … + 10 ° С (початок квітня).
До появи сходів проводять розпушування мотиками-кішками або граблями поперек посівних рядків, а пізніше прополку бур’янів і систематичне розпушування міжрядь.
Буряк дуже вимогливий до умов зростання, тому своєчасна обробка його посівів має дуже велике значення. Перш за все не можна допускати утворення ґрунтової кірки.
Проріджують буряки двічі:
перший раз – при появі 1 – 2 справжніх листків, на відстань 3-4 см,
другий – коли у рослин буде 4-5 листків і коренеплід досягне 3-5 см в діаметрі, на відстань 6-8 см.
Проріджування проводять по вологому грунті в похмуру погоду.
Проріджування треба проводити своєчасно, так як запізнення призводить до значного зниження врожаю. Проріджувати буряки доцільніше після поливання або дощу. У цьому випадку рослини легше висмикуються, а ті що залишилися на гряді менше страждають від видалення сусідніх; крім того, висмикнуті рослини можливо пересадити і при пересадці на інше місце вони краще приживаються. При першому проріджуванні видаляють молодші і слабкі рослини. При другому, навпаки, висмикують найбільші, придатні в їжу, а також потворні і хворі рослини.
За період росту буряків проводять не менше двох підгодівлі мінеральними добривами:
першу – після проріджування,
другу – до моменту змикання бадилля в міжряддях.
У першій половині вегетаційного періоду найбільш важливі азотні, а в другій (при формуванні коренеплодів) калійно-фосфорні добрива. Протягом літа буряк поливають 2-3 рази, при нормі поливу 2-3 відра на 1 м2. За 2 тижні до збирання врожаю полив припиняють.
Забирають буряк до настання заморозків. Буряк обережно підкопують вилами, очищають коренеплоди від землі і обрізають гострим ножем бадилля залишаючи черешки довжиною не більше 1 см. Після того як зрізи задубіют, коренеплоди закладають на зберігання.
Столовий буряк зберігається дуже довго, що дозволяє використовувати його свіжим цілий рік. Найкраще зберігаються невеликі коренеплоди діаметром 7-10 см. Перед закладанням на зберігання буряк сортують, відділяючи хворі, загнилі і пошкоджені плоди, сушать на повітрі і щільно укладають в чисті сухі ящики, пересипаючи шарами піску (3-4 см), (замість піску можна використовувати сухий торф, тирсу, або стружку), для зберігання в погребі. Добре зберігається буряк і насипом в засіках.
Посадка цибулі навесні 2025 року вимагає ретельного планування, врахування оптимальних термінів, погодних умов та належного…
Календар квітникаря на весну 2025 року (більше…)
Лаванда — це багаторічна рослина, яка не лише прикрашає сад своїм ніжним цвітом та ароматом,…
Обрізка плодових дерев навесні — важливий етап догляду за садом, що впливає на здоров'я дерев,…
Весняне внесення добрив є ключовим етапом у підготовці городу, саду та квітників до активного росту…
Травень – один із найактивніших місяців для городників і квітникарів. В цей час більшість рослин…