Буряк столовий належить до холодостійких рослин, однак він більш вимогливий до тепла в порівнянні з ін
При 10 ° С термін появи сходів (при достатній вологості ґрунту) скорочується до 10 днів і насіння дає найвищу схожість. При більш високій температурі (15 ° С) сходи з’являться на 5-6-й день, а при 20-25 ° С – через 3-4 дні. Це має суттєве значення при виборі термінів посіву, але посівні роботи краще починати при температурі + 6-8 С. Найбільш сприятлива для росту коренеплодів, а отже, і для отримання найбільшого врожаю, температура 15-23 С.
З кожної насінини виростає кілька рослин. Звідси і деяка загущенність сходів, що викликає необхідність проріджування.
З усіх коренеплодів столовий буряк найбільш вимоглива до родючості ґрунту. Високі врожаї буряків можна отримувати за умови внесення необхідної кількості добрив в легко засвоюваній формі. Буряк можна обробляти на ґрунтах будь-якого типу. Виняток – кислі, важкі ґрунти з близьким заляганням ґрунтових вод.
Кращі попередники для столових буряків – зернові культури, огірок, цибуля, томат, перець, баклажани, бобові культури. Не слід розміщувати буряк після всіх видів капусти, цукрових та кормових буряків, ріпаку, картоплі. Можливе розміщення столового буряку в одному полі з цибулею або морквою. На родючих ґрунтах вносять тільки мінеральні добрива.
Навесні при перекопуванні ділянки вносять 15-20 г аміачної селітри або 20-30 г сірчано-кислого амонію, 30-40 г суперфосфату і 10-15 г хлористого калію на 1 м2. На малородючих ґрунтах під буряк вносять ще й органічні добрива: восени свіжий гній, а навесні перегній або компост (на 1 м2 4-5 кг гною або 2-3 кг перегною або 3-4 кг компосту). Для нейтралізації зайвої кислотності вносять 0,5-1 кг вапна-гідратного на 1 м2.
Підготовка насіння буряка до посіву.
Посівний матеріал повинен бути чистосортним, високої схожості, очищеним від домішок.
Пам’ятайте що насіння буряка зберігає схожість протягом 3-5 років.
Для прискорення появи сходів і підвищення врожаю буряка насіння намочують, пророщують або проводять яровизацію.
- Намочують насіння буряка чистою водою, що має температуру 15-20 ° С, протягом 1-2 діб. Воду змінюють 2-3 рази на добу.
- Пророщувати насіння можна шляхом зволоження витримуючи їх при температурі 18-25 ° С до масового проростання, тобто протягом 3-4 днів. Посів намоченим і пророщеним насінням слід проводити у вологий ґрунт.
- Більш ефективним прийомом підготовки насіння до сівби є яровизація. Щоб зволожити 100 г насіння буряка для яровизації, потрібно 100 г води. Насіння кладуть в емальований або скляний посуд шаром 3-4 см і наливають в нього спочатку половину потрібної кількості води, а через 32 години доливають решту води (насіння при цьому перемішують). Спочатку зволожене насіння тримають при температурі 15-20 ° С покритими вологим полотном так, щоб воно не доторкалося до них, і періодично перемішують. Час такої витримки в теплому приміщенні для насіння буряка повинно бути 2-4 дня. Після цього терміну набряклі насіння переносять на 7-10 днів в холодне приміщення (холодильник, комору, неопалювальну кімнату) і розсипають в ящику шаром до 3 см. Яровизацію насіння буряка проводять за 10-14 днів до посіву.
Посів столового буряка
Посів буряка проводять восени під зиму і навесні. Навесні до посіву приступають, коли температура ґрунту на глибині 10 см підніметься до +8 … + 10 ° С (початок квітня).
До появи сходів проводять розпушування мотиками-кішками або граблями поперек посівних рядків, а пізніше прополку бур’янів і систематичне розпушування міжрядь.
Догляд за посівами буряка.
Буряк дуже вимогливий до умов зростання, тому своєчасна обробка його посівів має дуже велике значення. Перш за все не можна допускати утворення ґрунтової кірки.
Проріджують буряки двічі:
перший раз – при появі 1 – 2 справжніх листків, на відстань 3-4 см,
другий – коли у рослин буде 4-5 листків і коренеплід досягне 3-5 см в діаметрі, на відстань 6-8 см.
Проріджування проводять по вологому грунті в похмуру погоду.
Проріджування треба проводити своєчасно, так як запізнення призводить до значного зниження врожаю. Проріджувати буряки доцільніше після поливання або дощу. У цьому випадку рослини легше висмикуються, а ті що залишилися на гряді менше страждають від видалення сусідніх; крім того, висмикнуті рослини можливо пересадити і при пересадці на інше місце вони краще приживаються. При першому проріджуванні видаляють молодші і слабкі рослини. При другому, навпаки, висмикують найбільші, придатні в їжу, а також потворні і хворі рослини.
За період росту буряків проводять не менше двох підгодівлі мінеральними добривами:
першу – після проріджування,
другу – до моменту змикання бадилля в міжряддях.
У першій половині вегетаційного періоду найбільш важливі азотні, а в другій (при формуванні коренеплодів) калійно-фосфорні добрива. Протягом літа буряк поливають 2-3 рази, при нормі поливу 2-3 відра на 1 м2. За 2 тижні до збирання врожаю полив припиняють.
Збирання і зберігання
Забирають буряк до настання заморозків. Буряк обережно підкопують вилами, очищають коренеплоди від землі і обрізають гострим ножем бадилля залишаючи черешки довжиною не більше 1 см. Після того як зрізи задубіют, коренеплоди закладають на зберігання.
Столовий буряк зберігається дуже довго, що дозволяє використовувати його свіжим цілий рік. Найкраще зберігаються невеликі коренеплоди діаметром 7-10 см. Перед закладанням на зберігання буряк сортують, відділяючи хворі, загнилі і пошкоджені плоди, сушать на повітрі і щільно укладають в чисті сухі ящики, пересипаючи шарами піску (3-4 см), (замість піску можна використовувати сухий торф, тирсу, або стружку), для зберігання в погребі. Добре зберігається буряк і насипом в засіках.