Не випадково кавуни і дині називають ягодами. Високі смакові якості плодів дозволяють ставити їх в один ряд з кращими плодово-ягідними культурами. У плодах кавуна цукру буває до 12%, у динь – до 16%.
Кавуни на старті
Дуже важливо для отримання високих врожаїв баштану внести вчасно підгодівлі. Страхи купити нітратні плоди серйозно перебільшена, тому що коріння кавунів і динь до моменту зборів врожаю йдуть до 3 м углиб ґрунту. Підгодовувати баштан треба набагато раніше, коли коріння ще поруч з поверхнею ґрунту. Тому сигналом до внесення підгодівлі служить поява двох-трьох справжніх листочків. У цей час закладається майбутній урожай. Другий раз баштан знаходиться на старті плодоношення на початку утворення батогів.
Для підгодівлі використовують азотно-фосфорні добрива, які вносять одночасно з розпушуванням ґрунту в міжряддя на глибину 12-14 см. Дуже ефективні позакореневі підживлення комбінованими водорозчинними добривами: Кеміра, Майстер, крісталон, Новоферт, Нутрітех та ін. Добре працює і просте позакореневе підживлення 0,5% -м (50 г на 10 л води) розчином сечовини або витяжкою суперфосфату (0,2%). Це підвищує врожайність, стійкість баштанних культур до хвороб і покращує якість продукції.
Для баштану кращими попередниками вважаються кукурудза, бобові та суниця. Просто хороші попередники – цибуля, капуста і коренеплоди. Значно гірше картопля, помідори і огірки. Після них розміщують кавуни, тільки якщо немає більш підходящого попередника.
Чому кавун не росте великим
Трапляється так, що підгодували кавуни, правильно вибрали попередника – і однаково отримали дрібні, нестандартні плоди. Причина проста – погано перекопали ґрунт. Кавуни дуже добре реагують на глибоке перекопування ґрунту і так само «добре» реагують на його відсутність.
Дрібніють кавуни і в сильну спеку. Хоча найчастіше винна не сама спека, а різкі перепади температур, коли вдень дуже жарко, а вночі прохолодно. Ще дрібнішати плоди можуть, якщо протягом літа ґрунт жодного разу не розпушувався ґрунт.
Просто додай води
Чим тільки не протруюють насіння баштанних культур: марганцівкою, борною кислотою, витяжкою золи і т.д. Досвідчені баштанники всі ці розчини не визнають. У них рецепт простий – насіння досить півгодини прогріти в гарячій воді (50-55 0 С). Відразу після прогріву можна висівати – баштан буде чистим від інфекції.
Якщо ви прихильник біо-землеробства
Чим удобрювати кавун і диню?
Перед висадкою р
Вермикомпост, або біогумус, – органічне добриво, продукт переробки органічних відходів сільського господарства дощовими хробаками (найчастіше Eisenia foetida і Lumbricus rubellus) і бактеріями за участю інших організмів (комахи, гриби і т. Д.).
Біодобриво «Айдар» – рідка підгодівля для рослин з біогумусу «Екочудо» високої якості, виробленого технологічною лінією дощового черв’яка Володимирський гібрид «Старатель». «Айдар» – це комплекс натуральних екологічно чистих і безпечних поживних елементів, гумінових речовин, стимуляторів росту і розвитку рослини. Його використання надає позитивну дію на процеси росту, обміну та фотосинтезу, що сприяє підвищенню врожаю самих різних с/г культур. Препарат містить в собі всі компоненти вермикомпосту в розчиненому стані: гумати, фульвокислоти, амінокислоти, вітаміни, природні фітогормони, мікроелементи і макроелементи, фунгіциди, спори грунтових мікроорганізмів. Бактерицидні властивості препарату зумовлені присутністю бактериостатических білків, що виділяються тканинами самого дощового черв’яка і антибіотиків, що виділяються сімбіоними мікроорганізмами, що знаходяться в кишечнику дощового черв’яка, в процесі вермикультивування. Препарат має такі властивості: підвищує схожість та енергію проростання насіння; стимулює коренеутворення у рослин; сприяє швидкому укоріненню живців; стимулює зростання, прискорює розвиток рослини; терміни дозрівання скорочуються на 10-15 днів; підвищує врожайність в 1,5-2 рази; підвищує імунітет рослин; зменшує вміст нітратів в с/г продукції; перешкоджає надходженню важких металів і радіонуклідів; збільшує вміст цукрів , білків і вітамінів в плодах с / г культур; усуває хлороз і стимулює цвітіння і плодоутворення, пригнічує патогенну мікрофлору. Тривалість замочування насіння: • Гороха і квасолі – 6 годин; • Редиски, салату, салатного цикорію – 12 годин; • Моркви, перцю, цибулі, огірка, дині, кропу, петрушки – 24 години; Бульби та цибулини замочують у розчині за півгодини перед посадкою. Пікіровка: рекомендується застосовувати розчин: 1 склянка (200мл) на 10 л води. Грунт, підготовлений для пересадки рослин, попередньо рясно полити. При висадці в грунт полити рослину під корінь по 100 – 200мл розчином препарату (1 склянка на 10 л води). Позакореневе підживлення. Готують розчин ¼ склянки на 1 відро води. Обприскують листову поверхню рослин за допомогою дрібнодисперсного пульверизатора в ранкові та вечірні години. Кімнатні рослини: для кореневої підгодівлі використовують розчин 2-3 ковпачка на 1 літр води, поливати 2 рази на місяць. Садові, городні культури: для кореневої підгодівлі використовують розчин 0,5 склянки на 1 відро води, поливати 2-3 рази на місяць. Весняна і осіння обробка грунту і багаторічників: використовують розчин 0,5 склянки на відро води, витрата розведеного препарату 10-20 літрів на 10 м2. Більш ефективна дворазове позакореневе підживлення препаратом. Такі обробки проводяться в період інтенсивного росту рослин і спочатку плодоутворення. Препарат «Айдар» нешкідливий для людини і тварин.