Кабачки є представниками сімейства гарбузових. У плані кулінарії – це універсальний продукт. Який можна смажити, тушкувати, фарширувати, готувати з них смачну ікру. Кабачки – це дієтичний продукт, який відмінно засвоюється нашим організмом. Їх рекомендується включати в раціон харчування при захворюваннях нирок, печінки, серця, шлунка. У кабачках у великій кількості містяться вітаміни С, РР і інші потрібні і корисні для організму речовини.
Кабачки дуже вимогливі до родючості ґрунту. Залежно від того, який у Вас на ділянці склад ґрунту, потрібно вносити органічні і мінеральні добрива.
Якщо ґрунт торф’янистий, то на 1 квадратний метр необхідно внести 2 кілограми компосту або перегною, 1 відро суглинного або глинястого ґрунту, розсипати по 1 чайній ложечці суперфосфату, сульфату калію і 2 столових ложки золи. Після того, коли будуть внесені всі ці компоненти, грядку шириною 65 – 70 сантиметрів потрібно перекопати на глибину 20 – 25 сантиметрів, вирівняти граблями поверхню і полити теплим (40 градусів) розчином рідкого добрива. Поливають по 3 літри на 1 квадратний метр. Потім потрібно накрити грядку плівкою, щоб не випаровувалася волога і зберігалося тепло.
Якщо у Вас на ділянці ґрунт глинястий, то потрібно на 1 квадратний метр грядки внести по 2 – 3 кілограми торфу, тирси та перегною. З мінеральних добрив потрібно додати 1 столову ложку суперфосфату і пару столових ложок деревної золи.
Якщо у Вас легкі суглинні ґрунти, то потрібно внести ті ж компоненти, що і для глинястого ґрунту.
Якщо Ваш ґрунт піщаний, то на 1 квадратний метр слід внести по 1 відру дернової (глинястої або суглинної) землі, торфу і по 3 – 4 кілограми деревної тирси і перегною. Добрива треба внести ті ж, що і для глинястого ґрунту.
Якщо ж у Вас на ділянці чорноземні родючі ґрунти, то бажано на 1 квадратний метр внести 2 кілограми деревної тирси, 2 столових ложки золи і 1 столову ложку суперфосфату.
Якщо Ви освоюєте нову ділянку землі під вирощування кабачків у відкритому ґрунті, то при перекопуванні потрібно ретельно вибрати з ґрунту всі корені, личинки хруща і дротянку і внести в перший рік посадки 2 – 3 кілограми компосту або перегною на квадратний метр, а з мінеральних добрив – 2 столові ложки деревної золи і 1 столову ложку нітрофоски. Після внесення цих поживних речовин ділянку треба перекопати і полити
Насіння для посіву кабачків готують також, як і для вирощування гарбуза.
Щоб уникнути грибних хвороб насіння кабачка витримують у воді з температурою приблизно 50 градусів, потім поміщають в холодну воду на 12 хв. Можна використовувати для протравлювання насіння сік алое або каланхое, у якому насіння витримують 30-40 хв.
Для прискорення проростання можна замочити насіння перед посівом у воді при температурі близько 25 градусів або проростити до проростання у вологій ганчірці.
Кабачки можна висівати в декількох місцях присадибної ділянки, які розташовані на теплому, сонячному місці. Зазвичай зручно використовувати невеликі ділянки для вирощування однієї – двох рослин. Якщо правильно доглядати, то ці рослини відмінно розростаються і утворюють багато жіночих плодів.
Щоб отримати найбільш ранній урожай кабачків, то краще користуватися розсадним методом. Вирощувати розсаду можна як в на підвіконні в квартирі, так і в теплиці. Висівати насіння на розсаду треба 15 – 25 квітня. Розсаду у віці 25 – 30 днів можна висаджувати у відкритий ґрунт. Грядку після висадки потрібно накрити плівкою до того часу, коли настане тепла погода.
Виростити розсаду кабачків в домашніх умовах не складно. Досить буде виростити всього 3 – 5 рослин. Для вирощування розсади потрібно взяти стаканчики 10 х 10 сантиметрів, заповнити їх поживною сумішшю з перегною і торфу, або готовим живильним ґрунтом, полити тепленькою водою і посіяти підготовлене насіння на глибину 2 – 3 сантиметри. Температура для вирощування розсади кабачків – 18 – 22 градуси.
Поливати розсаду потрібно теплою водою (22 градуси) приблизно 1 раз в тиждень.
За весь період вирощування розсади потрібно провести 2 підгодівлі.
Грядку для висадки розсади потрібно зробити шириною 60 – 70 сантиметрів.
Не можна вирощувати кабачки де раніше росли гарбузові культури !!!
Перекопують грядку на штик лопати. Розрівнюють і роблять лунки в один ряд на відстані 90 – 100 сантиметрів одна від одної.
Вносять в кожну лунку по 1 столовій ложці органічного добрива. Перемішують добриво з землею і поливають лунку теплою водою.
Посадку розсади в лунки проводять в похмурий теплий день або в ранковий час.
Якщо Ви не ставите перед собою мету отримання раннього урожаю, то для вирощування кабачків у відкритому ґрунті можна посіяти насіння безпосередньо на грядку. Термін посіву – з 1 травня по 10 червня. Грядку в цьому випадку потрібно готувати так само, як і під розсаду.
У кожну лунку потрібно покласти по 2 насінини. У разі очікуваного похолодання потрібно вжити заходів утеплення грядки покривним матеріалом або плівкою.
Поливати кабачки слід регулярно, під корінь, щоб вода не потрапляла на листя. До періоду цвітіння потрібно поливати кабачки 1 раз в тиждень з розрахунку 4 – 5 літрів на 1 квадратний метр.
У період плодоношення поливати потрібно частіше і більш теплою (22 – 23 градуси) водою, до 8 – 10 літрів на квадратний метр 1 – 2 рази на тиждень в залежності від погоди.
Якщо Ви будете поливати кабачки холодною водою, то неодмінно зіткнетеся з масовим загниванням молодих зав’язей.
Якщо поливати кабачки занадто часто, то може оголитися коренева система. Якщо це раптом сталося, то коріння потрібно засипати сумішшю торфу і перегною шаром 3 – 5 сантиметрів.
Розпушування і підгортання проводити не можна, щоб уникнути пошкодження високо розташованої кореневої системи.
Коли кабачки зацвітуть, їх запилення можна проводити вручну: потрібно зірвати чоловічу квітку, обірвати її пелюстки і нанести пилок на тичинку (в центрі) жіночої квітки, але можна для запилення використовувати послуги бджіл, якщо вони є у Вашому районі. Залучити комах легко. Потрібно розчинити 1 чайну ложку меду в 1 склянці води і обприскати вранці медовим розчином квітучі кабачки.
Вирощуючи кабачки у відкритому ґрунті, не слід забувати про підгодівлі. У період зростання і розвитку цих чудових рослин, їх потрібно кілька разів треба підгодувати:
Першу підгодівлю потрібно зробити ще до цвітіння. У 10 літрах води потрібно розвести 1 півлітрову банку коров’яку і також 1 столову ложку нітрофоски. Одним літром розчину поливають одну рослина.
Другу підгодівлю кабачків потрібно провести під час їх цвітіння. Кращим складом для другої підгодівлі є розчин 2-х столових ложок деревної золи і 2-х столових ложок добрива в 10 літрах води. Витрата розчину такий же – 1 літр на 1 рослину.
Третю підгодівлю кабачків треба зробити під час дозрівання плодів. Для цього в 10 літрах води треба розчинити 2 столові ложки деревної золи. В даному випадку витрату розчину потрібно збільшити до 2 літрів на 1 рослину кабачків.
У відкритому ґрунті Ви отримаєте відмінний урожай кабачків через 50 – 60 днів після появи перших сходів!
Вертикальні сади, або «живі стіни», — це не лише трендовий елемент сучасного дизайну, а й…
Садівництво — це не лише практичне хобі, а й спосіб гармонійно взаємодіяти з природою, створюючи…
Міні-сад у пляшці — це унікальне поєднання природної краси, функціональності та творчості. Завдяки своїй замкнутій…
Агроволокно — незамінний помічник у сучасному городництві, який дозволяє створити оптимальні умови для вирощування овочів.…
Вирощування городини в січні: підготовка і можливості для врожаю Січень — час, коли природа ще…
Драцена — одна з найпопулярніших кімнатних рослин, яка завдяки своєму екзотичному вигляду та невибагливості стала…