Обрізування аґрусу, на відміну від аналогічної обробки інших ягідних кущів, виконується відповідно до суворих вимог. До того ж, аґрус має шипи, що ускладнює зняття врожаю, обрізку і прополку бур’янів. Тому грамотна обрізка аґрусу дозволяє отримати більші ягоди, надати кущу акуратний вигляд і значно спростить догляд за ним.
Обрізку аґрусу виконують двома способами: перший спосіб являє собою сильну обрізку – на штамбі, другий – більш легку – кущем.
Перший спосіб обрізування аґрусу
Сильна обрізка стимулює утворення квіткових бруньок, вона застосовується при формуванні кордонів і штамбів. Кордон формується точно так же, як і окрема гілка штамбової рослини, тільки плече кордону орієнтується вертикально і потім підв’язується. Така обрізка дуже добре підходить для десертних сортів агрусу, однак цей спосіб має свої нюанси. Іноді гілки куща вражає грибок і вони відмирають, а для штучно сформованих рослин втрата гілок дуже небажана. Крім цього, рослини цієї форми дають менше ягід, хоча і більшого розміру.
Після придбання саджанця слід видалити слабку верхівку і обрізати його на чотири бруньки від основи. Це дозволить отримати невелику рослину з відкритим центром і на короткому штамбі. Агрус зростає досить повільно, тому можна купувати навіть рослини-дворічки.
-
Перший рік
При весняній посадці слід посадити чотири гілки першого порядку наполовину, обрізаючи їх на бруньки, що йдуть вгору і всередину. Це робиться, щоб у агрусу гілки не звисали. Подальша обрізка агрусу навесні проводиться, як у червоної смородини.
-
Другий рік
У липні слід вкоротити непотрібні пагони приблизно до 10 см, не чіпаючи при цьому провідники.
Навесні треба наполовину вкоротити провідники, а пагони, зрізані влітку – до 5 см і прибрати пошкоджені і хворі гілки. Влітку слід обрізати бічні пагони до 10 см, щоб спростити збір ягід.
Другий спосіб обрізування аґрусу
У разі застосування цього методу буде більш рясний урожай, а також більш легка заміна відмерлих гілок.
-
Перший і другий рік
Проводиться укорочення провідників наполовину.
-
Третій рік і наступні
Основою такої обрізки є проріджування гілок, тобто видалення виснажених, зламаних і хворих гілок. Решта гілок розташовують з великим інтервалом, щоб при зборі ягід їх можна було дістати рукою. Як правило, в цьому випадку не роблять ні прищипування провідників, ні річне обрізання, хоча і обрізають всі пониклі гілки.
-
оновлення кущів
Іноді зустрічаються здорові, але запущені рослини. Такий агрус буває з сильно загущеними пагонами, а верхівки його пониклих гілок вкорінюються в землі. В такому випадку ранньою весною слід видалити прикореневі пагони і прорідити гілки, полегшуючи зняття врожаю, а також вкоротити всі пониклі гілки.
Правильно обрізана рослина буде добре плодоносити на торішніх необрізаних приростах. Після збору ягід ці прирости слід видалити, щоб забезпечити утворення нових пагонів.