Перець на розсаду на підвіконні.

Перець – дуже теплолюбна культура, тому, його можна вирощувати тільки розсадним способом. У домашніх умовах, звичайно якщо у вас немає опалюваних теплиць найзручніше отримувати розсаду на підвіконні.

Готовимо грунт.

Грунт для вирощування розсади перцю повинен бути пухкий, вологоємний, з достатнім вмістом поживних речовин, нейтральною реакцією, а також вільним від шкідників та збудників хвороб.

Звичайно можна купити грунт “Універсальний” але можна і навіть краще буде приготувати його і в домашніх умовах.

Як правило, грунт для розсади готується з 2 частин городньої землі, 1 частини перегною або перепрілого гною, деревної золи (велику жменю на 1 відро перегною або гною), 1 частини торфу і 1 частини тирси (або замість них додається великий зернистий пісок). Городню землю найкраще брати там, де протягом останніх 3-4 років не вирощували пасльонові культури: помідор, баклажан, перець, фізаліс, картоплю.

При відсутності гною і деревної золи застосовують мінеральні добрива: з азотних – аміачна селітра (містить 32-35% азоту), з фосфорних – простий (16-18% фосфорної кислоти) або подвійний суперфосфат, з калійних – сірчанокислий калій або калійна селітра. Недоцільно використовувати хлористий калій і калійну сіль – в них багато шкідливого для коренів хлору. Надлишок азоту для перцю не небезпечний, оскільки його стебло відносно стійкий до витягування.

Перець дуже чутливий до рівня кислотності і вмісту солей в грунті, кислотність рН оптимальна 6-6,5. Для зменшення кислотності в розсадний грунт потрібно внести 15-17 г доломітового борошна або вапна на 1 кг землі. Також для приготованого розсадного грунту гарною підмогою стануть гідрогелі – вони спеціально призначені для змішування з грунтом, розбухаючи при вбиранні в себе води. Грунт при цьому стає більш пухкої і не ущільнюється, а поживні речовини вимиваються набагато повільніше. Кількість поливів при цьому можна значно скоротити – до одного разу на 10-20 днів. Підготовлений таким чином розсадний грунт засипають в міцні плівкові мішки і зберігають до посіву. При використанні промислового субстрату для розсади, купленого в садовому центрі, рекомендується на 5 л грунту (стандартний розмір упаковки) додати 1,5 піску, 1-2 столові ложки золи, 1-2 ложки доломітового борошна або вапна і 1 ложку комплексних добрив.

 

Підготовка насіння.

Щоб позбавити рослини від вірусної та грибної інфекції, насіння протруюють в 2% розчині марганцівки при кімнатній температурі протягом 20 хв з подальшим їх промиванням у холодній воді.

Але так, як марганцівка в аптеках вже не продається, а у людей старі запаси вже вичерпались є декілька інших способів протравки:

Протруювання насіння 2-3% розчином перекису водню.
Для протруювання насіння можна використовувати 2-3% розчин перекису водню, попередньо нагрітий до 38-40 ° С, де насіння витримують протягом 7-8 хвилин.
Протруювання насіння борною кислотою.
0,5 ч. ложки борної кислоти на 1 ст. води. Замочити на 2-3 години, т = + 25 – +30 С. Добре промити під струменем води.
Знезараження грунту (підготовка землі для розсади):
Перед тим як висаджувати саджанці та насіння, залийте всю грунт гарячою водою, перемішайте, насипте в деко, поставте в духовку і при високій температурі потримайте 25 – 30 хвилин. Після цього можете насипати землю в мішок з тканини і винести її на холод на 6-10 днів.

Після цього насіння на 2 доби загортають у вологу тканину і поміщають в поліетиленовий пакет, щоб вони не висохли. Оптимальна температура для проростання насіння перцю – 22 … 24 ° С. Оптимальний термін посіву перцю на розсаду – наприкінці лютого – початку березня.

Висівання насіння

Кращий спосіб вирощування розсади перцю в домашніх умовах – посів попередньо пророщеного насіння або проростків довжиною 5-8 мм в горщики з грунтом. При температурі в приміщенні 25 … 27 ° С дружні сходи з’являються на 3-5-й день.

На початку для вирощування перцю доцільно використовувати 4×5 см горщики – вони займають на підвіконнях невелику площу, та й при необхідності їх зручніше переносити в найбільш освітлене місце. Коли ж рослини підростуть і почнуть затінювати один одного, їх пересаджують в 10 або 12 см горщики – особливо це стосується розсади середньостиглих і пізньостиглих сортів, що утворюють великі стебла і листя.

Догляд за розсадою

Перші 2-3 дні після появи сходів поливати розсаду не слід – якщо земля суха, її зволожують за допомогою обприскувача. Коли розгорнуться сім’ядольні листочки, розсаду починають поливати теплою (30 ° С) водою. Не можна допускати її в’янення, але не менш небезпечний і надлишок води – при цьому рослини можуть захворіти чорною ніжкою. Якщо ж це сталося, то полив негайно припиняють, а грунт присипають шаром прожареного піску або припудрюють золою. При цьому дуже важлива хороша вентиляція рослин, проте врахуйте, розсада перцю не переносить холодного повітря з кватирки.[ads2]

Якщо розсада слабка, корисно обробити її розчином 2-3 рази розчином регулятора росту “Епін”  з інтервалом 8-10 днів. Після цього рослини менше реагують на несприятливі умови вирощування, особливо недостатню освітленість, притаманну міським квартирам.
У період недостатнього сонячного освітлення проводять доосвічення розсади, інакше закладка першого бутону може не статися. Бажано користуватися люмінесцентними лампами – звичайні лампи розжарювання сильно нагрівають і сушать повітря. На підвіконнях рослини можуть постраждати і від перегріву, викликаного батареями парового опалення. А щоб цього не сталося, встановлюють щити з фольги, картону або фанери.
Для хорошого росту коренів можна дати рослинам підгодівлю гуматом калію (25 мл на 10 л води). До моменту утворення 5-6-го справжнього листка (початок закладки квіткових бруньок) розсада росте повільно. А перед бутонізацією (6-8 справжніх листків) і в період цвітіння спостерігається її бурхливе зростання. В цей час бажано провести полив розчином мікроелементів.

Загартовування розсади.

Коли розсада матиме 7-8 справжніх листків, великі бутони і досягне висоти 20-25 см, її загартовують – на 7-10 днів її поміщають в умови зі зниженою температурою: спочатку – 16 … 18 ° С, потім – 12 … 14 ° С Для цього відкривають вікна, а в подальшому виносять рослини на балкон, веранду, піддаючи їх дії прямих сонячних променів. За 2-3 дні до висадки у відкритий грунт розсаду залишають там і на ніч, не допускаючи, однак, впливу занадто холодного повітря. До моменту висадки розсада солодкого перцю повинна бути кремезною, здоровою, загартованою, з 8 і більше справжніми листками і добре сформованими бутонами.

Related Post