Щоб виростити великі головки ріпчастої цибулі за 1 рік, то вам необхідно зберегти з минулого року або купити ранньою весною здорову цибулю-сіянку. Це такі маленькі цибулини, схожі на яйце або величезну рисинку.
Умови вирощування
Ріпчаста цибуля відмінно справляється з весняними холодами і витримує заморозки. Сходи до -1 градуса за Цельсієм, а дорослі рослини – до -5. Оптимальною температурою для росту цибулі вважається діапазон +12 – +26 С. В середньому для більшості сортів цибулі період вегетації становить 90-180 днів.
Для цибулі вибирають місце посадки, з урахуванням того, що вона любить сонячні місця. Ні в якому разі не садіть в затінках і низинах. Можна зробити для цибулі вузькі гряди, щоб було зручніше обробляти площу.
Найкраще цибуля росте на родючих, повітропроникних, помірно вологих, некислих суглинках.
Також при посадці цибулі потрібно дотримуватися правил сівозміни. Повертаємо його на старе місце лише через 3 роки. Рекомендується висаджувати в тих місцях, де в минулому році росла картопля, рання капуста, огірки і помідори.
Кращою сусідкою по грядках для цибулі буде морква, так як вони взаємно оберігають один одного від шкідників.
Підготовка ґрунту
Не слід садити цибулю в тих місцях городу, де за 1 рік до цього вносився ще не перепрілий гній. Ґрунт потрібно перекопувати восени на глибину лопати, видалити всі бур’яни і удобрити. По весні, перед самим посівом, коли зовсім розтане сніг, ґрунт розпушують граблями або на півштика перекопують, щоб залишити недоторканою структуру нижніх шарів і зберегти в ній необхідну вологу для розвитку.
Органічні добрива потрібно вносити в ґрунт восени з розрахунку 5 кг компосту або перепрілого гною і 1 кг золи на 1 м2. Можна внести і комплексне мінеральне добриво до 100 грам на 1 м2. Навесні роблять підживлення відповідним добривом також до 100 грам на 1 м2.
Мінеральні добрива не варто закладати глибоко в ґрунт інакше ви обпалите молоді коріння, і велика частина корисних речовин просто піде в нижні шари.
Строки висадки
Це приблизно початок квітня, інколи в березні якщо ґрунтовий шар вже прогрітий до 10 градусів. В першу чергу садять найдрібніші цибулинки за розміром менше 1 сантиметра, які не утворюють стрілок.
Через 1-2 тижні висаджують основну сіянку, 1-2 см і 2-3 см. У тому випадку, якщо ви висадите велику сіянку занадто рано вона швидко “пустить” стрілки, що різко зменшить ваш урожай.
Підготовка посадкового матеріалу
Якщо ви купили сіянку в магазині, то необхідно відразу після покупки просушити його в будь-якому теплому місці, розсипавши його тонким шаром, але тільки не на батареї.
Якщо ж у вас є сіянка, яку ви самі виростили і яка зберігалася у вас при невисокій температурі (нижче 18ºС), то її потрібно прогріти, для того щоб прийшли в рух процеси росту.
Прогрівати сіянку найкраще в кілька етапів: спочатку 15-20 днів її витримуємо при температурі 20ºС; потім температуру піднімаємо до 30-40ºС, але тільки на 8-10 годин.
Прогрівання необхідно не тільки для того, щоб активізувати зростання, але і для попередження стрілкування цибулі в подальшому. У той же час дуже важливо не допустити перегріву сіянки, так як в цьому випадку проростання цибулі дуже помітно знизиться.
Якщо у вас не вийшло поступово прогріти сіянку, то перед посадкою її обов’язково залийте гарячою водою (45-50ºС) всього на 10-15 хвилин, а потім відразу ж охолодіть у холодній.
Дуже добре якщо після прогрівання ви ще обробите сіянку будь-яким стимулятором росту або ж, замість цього, можна 5-6 годин потримати його в розчині комплексного мінерального добрива.
І на завершення залишилося тільки продезінфікувати цибулинки в розчині мідного купоросу (1 чайна ложка на 10 літрів води) або ж в слабкому розчині марганцівки.
Догляд за посадками
Розпушування. Доглядати за посадками цибулі можна (навіть потрібно) починати ще до появи сходів, так як в цей час треба постаратися не допустити утворення щільної кірки землі.
Тому будемо частіше розпушувати ґрунт що допоможе нам ще й позбутися від бур’янів. І в подальшому розпушування ґрунту слід проводити регулярно, щоб забезпечити постійний доступ достатньої кількості кисню до коренів рослини. Особливо цибуля потребує розпушуванні ґрунту після поливу.
Коли наші цибулинки досягнуть середнього розміру починаємо потроху відгортати землю від них. Це робиться для того, щоб вони росли більшими і швидше дозрівали.
Полив. Як вже говорилося вище, цибуля потребує поливів в першій половині вегетації. У цей час поливаємо рослини рясно і регулярно приблизно 1-2 рази на тиждень (в залежності від погоди).
У кінці червня ж, коли цибулини починають дозрівати, зайва волога вже не потрібна, тому поливи спочатку скорочуємо, а потім за 2-3 тижні перед збиранням цибулі і взагалі припиняємо.
Єдине, якщо літо дуже спекотне та сухе, посадки можна зрідка поливати, щоб уникнути в’янення і затримки росту цибулин.
Прополювання. Необхідно також не допускати заростання посадок цибулі бур’янами, так як вони створюють підвищену вологість, що сприяє розвитку грибних захворювань.
До того ж у цибулі, зростаючої на зарощених грядках, утворюється товста соковита шийка, що ускладнює в подальшому висушування цибулі і, відповідно, її зберігання.
Підживлення. Перший раз підгодівлю треба проводити приблизно днів через 15-20 після посадки і, бажано, розведеною гноївкою (1 кг гною на 10 л води) або пташиним послідом (1 кг посліду на 15 л води). Витрата добрива з розрахунку 10 л розчину на 1 кв. м.
Наступного разу таку поживну підгодівлю можна буде зробити тижні через три.
Якщо ви збираєтеся підгодовувати цибулю мінеральними добривами, то спочатку внесіть азот. Це може бути аміачна селітра – 10-15 г на 1 кв. м.
А через три тижні буде непогано до азотних добрив додати калійні добрива в такій же кількості.
Мінеральні добрива можна вносити сухими, посипавши ними грядки перед поливом або перед дощем, або ж можна попередньо розчинити їх у воді і полити грядки цим розчином.
Обробка. Так як хвороби легше попередити, ніж лікувати, то можна провести профілактичну обробку посадок цибулі проти грибних захворювань і цибулевої мухи.
Для цього необхідно зробити наступний розчин: 1 чайну ложку мідного купоросу або хлорного окису міді та 1 столову ложку рідкого мила розвести в 10 літрів води і обприскати листя цибулі.
Обробку найкраще проводити коли листя цибулі досягнуть довжини 12-15 см.
У профілактичних цілях можна також проводити припудрювання рослин і землі деревною золою, тютюновим пилом. Днів через 20 обробку можна повторити.
Прибирання цибулі
Час дозрівання цибулі багато в чому залежить від погоди і коливається від початку липня до середини серпня. Основними сигналами готовності цибулі до збирання є: припинення утворення молодого листя, вилягання листя, а також їх пожовтіння і підсихання, цибулинна шийка стає м’якою і стоншується, цибулини набувають характерного забарвлення для даного сорту.
І тут вже затягувати з прибиранням не можна, інакше у рослин може початися повторне відростання коренів і така цибуля буде зберігатися набагато гірше.
Цибулини разом з бадиллям обережно виймаємо з землі і розкладаємо для просушування і дозрівання в добре провітрюваному приміщенні.
В ідеалі, звичайно, його краще сушити прямо на грядці під сонцем, але погода буває дуже мінлива і стільки погожих днів (7-10) поспіль зазвичай не буває. Так що краще не ризикувати.
За час просушування всі поживні речовини із залишків листя переходять в цибулини. Потім висохлі листя і залишки коренів обрізаємо, залишаючи шийку довжиною 3-4 см і розкладаємо цибулю на додаткове просушування наприклад на горищі.
Протягом 8-10 днів цибулю витримуємо при температурі 25-30ºС. Якщо є можливість, то добре було б в кінці цієї просушування протягом 10-12 годин потримати цибулю при температурі до 40ºС (така температура буває іноді на сонці в серпні).
Така процедура добре знезаражує цибулю від різних хвороботворних інфекцій і підвищує його лежкість при зберіганні.