З приходом осені у кожного городника виникає думка про те, що можна садити під зиму і як це правильно зробити?
Потрібно пам’ятати, що під зиму можна садити тільки холодостійкі культури. До них можна сміливо віднести такі рослини, як морква, буряк, цибуля, часник, петрушка, салат, пастернак, шпинат, огіркова трава та ін.
Посів під зиму проводять в кінці жовтня – на початку листопада. В цей час температура повітря зазвичай стійко знижується до 2 – 3 градусів. Тут важливо розрахувати час висіву так, щоб насіння восени не встигло проклюнутися і прорости. Також важливо для осіннього посіву підбирати стійкі до стрілкування сорти. Та це не відноситься до кропу, салату, шпинату і для їх осіннього посіву підійдуть будь-які сорти.
Насіння при висіванні заглиблюють менше на 0.5 – 1 сантиметра, ніж при весняному посіві, норму висіву збільшують в порівнянні з посівом навесні на 20 – 25%, присипають насіння грунтовою сумішшю, але можна використовувати і пісок.
Посіви під зиму потрібно обов’язково замульчувати торфом, компостом або перегноєм на висоту 4 – 5 сантиметрів.
За осінніми посівами навесні доглядати потрібно також, як і за весняними посівами, єдиною різницею є те, що овочі, вирощені із застосуванням осіннього посіву не придатні до тривалого зберігання, тому краще їх вживати відразу після збору.