Стрілкування цибулі. Цибуля пішла в стрілку що робити?
Стрілкує найчастіше цибуля, якщо розміри посадкового матеріалу перевищують 2,0 см.
Перша і основна причина стрелкування цибулі, яка вирощується з сіянки, неправильний режим її зберігання.
Як правильно зберігати цибулю сіянку.
Після прибирання сіянку просушують при температурі +28 +35 оС протягом доби. Далі сіянку закладають на зберігання двома способами: теплим і тепло-холодним.
Теплий спосіб зберігання цибулі сіянки використовують для крупних цибулинок діаметром 1 – 2,5 см
У вересні – квітні при температурі + 17 + 20 ° С
Тепло-холодний спосіб зберігання цибулі сіянки застосовують для дрібних цибулин діаметром до 1,5 см
У вересні – жовтні при температурі + 17 + 20 ° С
У листопаді-березні при мінусовій температурі -1-3 ° С
У квітні і до посадки при температурі + 17 + 20 ° С
У більшості випадків садівники зараз купують цибулю-сіянку в спеціалізованих магазинах. Дізнатися спосіб його зберігання майже неможливо. Якщо цибуля зберігалоася всю зиму при температурі сховища + 3 + 10 оС, то вона напевно піде в стрілку (великі цибулини). Дрібні ж цибулини до 1 см в діаметрі в стрілку не підуть незалежно від способу зберігання.
Переберіть куплену сіянку, і відкладіть в сторону великі цибулини більше 1 см в діаметрі.
Другою причиною стрілкування є дуже рання посадка цибулі в холодний ґрунт. Ніколи не поспішайте з посадкою. За народними прикметами цибулю висаджують тільки тоді, коли розпуститься листя на березі. Цибуля також може потрапити під сильні весняні заморозки (невеликий заморозок цибулі не зашкодить).
Третьою причиною може стати занадто загущення посадка. Не скупіться і садіть цибулю рідше. Для цибулі ріпки рекомендується відстань 15 -20 см і 20-25 см між рядами, для «квочки» 20-25 см між рослинами і 25-30 см між рядами.
Що ж все таки робити зі стрілками?
Що зазвичай роблять з ними? Так, просто-напросто обривають викидають, хоч це не дуже допоможе цибулі на їх місці виростають нові стрілки. Стрілки можна залишити на семено а можна і приготувати.
Молоді, ще не здерев’янілі стрілки, миємо, ріжемо на шматочки розміром в сантиметр і обсмажуємо на сковорідці. Смажимо на олії, а можна і на вершковому маслі. Коли стрілки стають вже м’якими, треба додавати сметану. Не забудьте блюдо посолити. Ми якось поставили це блюдо на стіл, коли приймали гостей. Так люди так і не змогли визначити, що ж це за продукт. Абсолютне відчуття, що їси гриби. Так що, не бійтеся, – готуйте!