Шпинат відноситься до однорічних рослин родини лободових, до ряду скоростиглих. Вона являє собою прикореневу розетку великих листів заввишки до 20 см. Чоловічі рослини, як правило, мають мало листя і малопридатні для їжі, тому при проріджуванні їх краще видаляти. Рослина холодостійка, витримує зниження температури до -8ºС. Температура, оптимальна для того, щоб виростити шпинат, 15-20ºС. Найкраще шпинат росте при довготі світлового дня 12-15 годин. Отримувати урожай з насіння шпинату можна практично цілий рік, оновлюючи посіви через 2-3 тижні.
Шпинат вживають в свіжому вигляді, додаючи в салати. Дуже смачні виходять шпинатні млинці з м`ясом (раджу Вам спробувати). Свіже листя шпинату можна зберігати в холодильнику не більше доби. Попередньо мити його не рекомендується, щоб листя зберегло свіжість.
Шпинат дуже багатий на вітаміни В, С, D2. Листя містять багато корисних речовин, таких як залізо, кальцій, секретин, солі, білки, і не містять кислот. Каротин у шпинаті близький по кількості з кількістю каротину в моркві. Шпинат дуже багатий різними вітамінами, корисними для здоров’я.
Підготовка ґрунту.
Шпинат не любить кислі ґрунти, найбільше йому підходять суглинні. Якщо все ж ваш ґрунт на городі відноситься до першої категорії, посипте його золою або вапном. Грядки робіть невисокі, щоб земля не висихала. Бажано вирощувати шпинат на місці, що добре прогрівається сонцем. Щоб вода при поливі не стікала і довше зберігала вологу, по периметру зробіть бортики.
Посадка
Навесні висаджують ранні сорти шпинату, з початку квітня і до початку травня. Найкращий інтервал між посівами 15-20 днів. Від посіву до збирання проходить 4-5 тижнів. Пізні сорти садять аж до середини серпня, вони дають урожай протягом 6-7 тижнів.
Насіння шпинату попередньо необхідно замочити на 1-2 доби, міняючи воду через 6-8 годин. Потім його трохи підсушують, щоб не злипалося. Насіння сіють в ґрунт рядами, дотримуючись між ними відстань 20-30 см, на глибину 2 см. Між насінням має бути 5-8 см. Воно проростає при температурі + 2ºС … -5ºС. Землю потрібно трохи утрамбувати. Насіння сходять через 10-14 днів. Коли в розетці з’явиться два-три листки, шпинат потрібно проріджувати.
Крім того шпинат може зимувати. Його висаджують восени приблизно в середині жовтня. Сходи встигають утворити невеликі розетки листя. Шпинат, посаджений восени, навесні сходить рано і вже через 2 тижні готовий до вживання.
Полив шпинату та догляд
Удобрення
Ґрунт для шпинату слід удобрювати вже з осені.
На 1 м2 грядки витрачають 2-3 кг органічних добрив (перегною), 15-20 г суперфосфату, 10-15г хлористого калію.
Удобрення ґрунту проводиться тільки тоді, коли в ньому не вистачає мінеральних речовин.
Враховуйте, що добрива необхідно додавати тільки якщо ґрунт бідний, в ньому не вистачає мінеральних речовин, не слід допускати надлишку. Навесні під перекопування ґрунту посипати аміачною селітрою, з розрахунку 20 г на 1 м2, або сечовиною 20 г на 1 м2.. Важливо наявність в ґрунті азоту. Його недолік знижує врожайність, а надлишок веде до накопичення в листі шпинату великого вміст нітратів.
Збір врожаю
Не чекайте, поки листя шпинату загрубіють і утворяться стебла. Молоде листя соковитіше і багатше вітамінами. Якщо з’явилися стрілки, листя стає не придатні до вживання. Коли в розетці виростає 9-12 листків, рослина визріває, її можна прибирати. В цілому шпинат прибирають вибірково, видаляють з коренем або зрізують квітконоси.
Хвороби і шкідники
Несправжня борошниста роса вражає листя шпинату в прохолодну погоду, коли вологість повітря підвищена. На верхній частині листя утворюються жовті плями, а на нижній – сіро-фіолетовий наліт. При кореневої гнилі захворює корінь, у сходів він темніє і стає тонким, що веде до загибелі рослини. Для профілактики захворюванн
Тому садити шпинат слід подалі від грядок з буряком. Шпинат може заразитися і попелицями, вони поселяється колоніями на нижній стороні листя, квітконосах, стеблах. Це викликає затримку росту, скручування листя, зниження врожайності. Для боротьби своєчасно видаляйте чоловічі особини. Також шпинат можуть пошкодити равлики.