Арахіс має властивість виділяти олію після тривалого або неправильного зберігання. Цей нюанс безпосередньо впливає на появу гіркоти в ароматі і смаку, а також призводить до появи грибків. В результаті горіхи стають не тільки непридатними для вживання в їжу, але і небезпечними для здоров’я. Як же правильно зберегти арахіс, щоб він не втратив своїх смакових властивостей?
Нюанси зберігання арахісу в домашніх умовах
- Зберігати арахіс треба в сухій ємності з кришкою (скляні банки, керамічні або будь-які інші контейнери, крім пластикових ємностей). В пластикових ємностях арахіс зберігати не рекомендується – горіхи досить швидко змінюють свої смакові характеристики і набувають гіркуватого запаху. Ємності рекомендується простерилізувати.
- Арахіс можна зберігати в мішечках з тканини, але термін зберігання буде менше, ніж в скляних банках. В поліетилені арахіс зберігати не варто.
- Перед підготовкою арахісу до зберігання, горіхи треба оглянути і перебрати (залишки шкаралупи і сміття можуть в значній мірі скоротити термін зберігання і стати причиною появи цвілі).
- Арахіс можна зберігати в холодильнику або морозильній камері (заморожувати можна тільки горіхи без ознак виділення масла або зіпсованості);
- Арахіс в шкаралупі зберігається довше, ніж очищені ядра, але незалежно від того, в шкаралупі планується зберігати арахіс або без неї, горіхи рекомендується прогріти в духовці (температура повинна бути приблизно 50 градусів, а час прожарювання не більше ніж 10 хвилин).
- Термін зберігання арахісу в середньому становить 12 місяців. Такий показник відноситься тільки до горіхів в шкаралупі. Якщо оболонка видалена, то термін придатності зменшується. Без шкаралупи в темному і прохолодному місці арахіс збереже свіжість протягом 6-9 місяців.
- У морозильній камері або в холодильнику арахіс можна зберігати кілька місяців. Такий спосіб більше підходить для ядер цього сорту горіхів. На полиці холодильника арахіс не втратить свої смакові характеристики 4-6 місяців, а в морозильній камері це термін збільшиться до 9 місяців.