Часто люди задаються питанням як вивести каченят в інкубаторі? Виведення в інкубаторі має ряд переваг. Найголовніша – завжди можна отримати необхідну кількість пташенят. Качині яйця через великий розмір, товщину шкаралупи і вмісту жиру мають свої нюанси по виведенню в інкубаторі.
В першу чергу потрібно підтримувати певний температурний режим. Крім того, їм необхідний більш високий рівень вологості і особлива увага. Термін інкубації качиних яєць займає 26-28 діб.
Відсоток виводимості і здоров’я майбутнього потомства залежить від харчування качок. Для отримання якісних яєць, в раціон птиці потрібно включати мінеральні речовини і мікроелементи. В цьому випадку можна давати їм крейду, черепашки, вапняк. Також обов’язково додавати в корм зелень, траву, овочі і зерно. Качки повинні більше часу перебувати на сонці і свіжому повітрі.
Головним критерієм відбору є свіжість яєць. Їх можна збирати протягом 7 днів і тримати в сухому місці при температурі 8-13 ° C. Яйця мускусної породи можуть зберігатися до 15 діб. Зовнішній вигляд яєць також слід ретельно вивчити, вибраковуючи яйця нестандартної форми, якщо на шкаралупі є тріщини або нарости і будь-які пошкодження.
Після того як яйця зібрані, їх закладають у заздалегідь підготовлений інкубатор. Лотки промиваються і просушуються. Для зволоження повітря в апарат поміщаються ємності з водою, встановлюється необхідний тепловий режим. Існують різні моделі інкубаторів. Деякі пристрої автоматично виставляють параметри вологості, циркуляції повітря, температури, а також перевертання яєць. Чим більше в ньому буде автоматизованих функцій, тим менше буде витрачено часу на процес виведення пташенят. Для каченят потрібно встановити рівень повітря 770 мл.
Перші 8 днів яйця повинні знаходитися в інкубаторі при температурі 37,8-38,3 ° С і вологості повітря 58-62%. У ці дні у ембріона формуються внутрішні органи, в тому числі серце. Міняти положення яєць слід 4 рази на добу.
З восьмого дня температуру зменшують до 37,8 ° C. У цей період утворюється скелет майбутнього пташеня. Оскільки до складу качиних яєць входить багато жиру і мало води, то під час інкубації виділяє надмірну кількість тепла. Це може привести до загибелі ембріона. Щоб не допустити це, яйця потрібно періодично охолоджувати. Діставати їх з інкубатора необов’язково. Досить відключити апарат і відкрити дверцята на 15-20 хвилин. Далі яйця обприскують відстояною водою з розпилювача. Можна додати в неї трохи марганцівки. Робити це необхідно 2 рази на день і не забувати перевертати яйця 4-6 разів. На восьмий день проводиться перше просвічування з метою виявлення мертвих зародків.
Третій етап характеризується збільшенням тепловіддачі. Температура в яйці підвищується до 40-42 градусів. Пташеня вже практично повністю сформоване. У цей період роблять друге просвічування і проводять відбір яєць по вазі. На четвертій стадії відбувається виведення каченят.
З 26-го дня переворот яєць потрібно припинити. Коли починається прокльовування, вологість і вентиляцію слід підвищити, щоб трохи розм’якшити товсту шкаралупу і допомогти пташенятам вилупитися. На 27 дня каченята починають виводитися. Цей процес триває до 24 годин і закінчується зазвичай на 29 день.
Необхідно дочекатися, коли всі каченята повністю висохнуть і після цього перенести їх в ящик, де перші 10 днів підтримують температуру 26-28 градусів, з 11 по 20 день її можна знизити до 22-26 градусів. Нормальні пташенята при народженні мають вагу 45-70 г, вони рухливі і добре стоять на лапках.
Самостійне виведення каченят дає можливість отримати здорових птахів, а також впевненість у їх породі. Дотримання всіх умов інкубації багато в чому сприяє появі повноцінного виводка.