Ось і настала золота пора збирання врожаю. Ви посіяли моркву, доглядали за нею все літо і тепер вас чекає найвідповідальніша і цікава частина – прибирання та зберігання врожаю. Ми розповімо вам, як правильно організувати цей процес, щоб коренеплоди благополучно долежали до наступної весни.
Коли прибирати моркву.
В першу чергу необхідно розібратися з термінами збору врожаю. Кожен сорт має свої особливості, але для тривалого зберігання більше підходять середньостиглі та середньопізні варіанти. Тому прибирання необхідно планувати на вересень – середину жовтня, але в будь-якому випадку до настання морозів. До цього час овоч набере потрібну солодкість і сформує щільну шкірку.
Якщо моркву приб’є заморозками, сподіватися на хорошу лежкість не варто. Найголовніший показник стиглості – стан бадилля. Якщо листя починає жовтіти і підв’ядати, значить настав час викопувати коренеплоди. Особливу роль відіграє погода. Важливо щоб за 1-2 тижні до планованого збору врожаю не було дощів і ґрунт досить добре просох. Ясна річ, що додаткового поливу також не має бути. У зворотному випадку морква може швидко загнити.
Головне викопати моркву не пошкоджуючи її. Для зручності використовуйте садові вила чи штикову лопату. Копати треба обережно, тільки злегка підкопуючи коренеплід, щоб не пошкодити його. Висмикувати морква вручну з сухого ґрунту не рекомендується. У цей час бадилля вже не така сильна і існує велика ймовірність того, що листя залишаться у вас в руках, а коренеплід – в землі дуже велика.
Після прибирання весь урожай ретельно перебирають і викидають зіпсовані овочі. Потім необхідно видалити залишки гички. Стебла зрізають у самого коренеплоду. Очищену моркву просушують протягом декількох годин в затіненому місці, яке добре продувається. Для цього потрібно розкласти моркву рівним тонким шаром на мішковині або клейонці. Тільки не треба класти прямо на землю.
Як зберігати моркву.
Морква добре переносить зимове зберігання, якщо для неї будуть створені відповідні умови. В першу чергу для врожаю необхідно підготувати відповідне приміщення. Морква полюбляє прохолодні та вологі місця. Щоб коренеплоди не піддалися атаці грибків і бактерій, необхідно продезінфікувати приміщення і тару для зберігання мідним купоросом або вапном. Температура не повинна перевищувати + 10 ° С, а вологість повітря – бути на рівні 95%.
Моркву зберігають у відкритих поліетиленових мішках, дерев’яних або пластикових ящиках, картонних коробках, а також навалом. При цьому існує кілька дієвих прийомів, які допоможуть зберегти урожай в первозданному вигляді до самої весни.
Великою популярністю користується пересипання шарів моркви різними матеріалами, наприклад, піском. Для цього підготуйте ящик і на його дно насипте шар вологого суглинистого піску. Зверху викладіть моркву, щоб окремі коренеплоди не стикалися і знову сипте пісок. Повторюйте маніпуляції до самого верху ящика.
Таким же чином ви можете перешаровувати коренеплоди сухою тирсою, торфом, цибулевим лушпинням.
Відмінний спосіб зберігання моркви – в глині. Приготуйте рідкий глиняний розчин і занурте туди коренеплоди. В результаті поверх шкірки вийде додаткова захисна оболонка.
Якщо ви вирішите складати моркву в поліетиленові мішки, то залишайте їх відкритими, щоб усередині не накопичувався зайвий ко