Кабачки є представниками сімейства гарбузових. У плані кулінарії – це універсальний продукт. Який можна смажити, тушкувати, фарширувати, готувати з них смачну ікру. Кабачки – це дієтичний продукт, який відмінно засвоюється нашим організмом. Їх рекомендується включати в раціон харчування при захворюваннях нирок, печінки, серця, шлунка. У кабачках у великій кількості містяться вітаміни С, РР і інші потрібні і корисні для організму речовини.
Підготовчі роботи
Кабачки дуже вимогливі до родючості ґрунту. Залежно від того, який у Вас на ділянці склад ґрунту, потрібно вносити органічні і мінеральні добрива.
Якщо ґрунт торф’янистий, то на 1 квадратний метр необхідно внести 2 кілограми компосту або перегною, 1 відро суглинного або глинястого ґрунту, розсипати по 1 чайній ложечці суперфосфату, сульфату калію і 2 столових ложки золи. Після того, коли будуть внесені всі ці компоненти, грядку шириною 65 – 70 сантиметрів потрібно перекопати на глибину 20 – 25 сантиметрів, вирівняти граблями поверхню і полити теплим (40 градусів) розчином рідкого добрива. Поливають по 3 літри на 1 квадратний метр. Потім потрібно накрити грядку плівкою, щоб не випаровувалася волога і зберігалося тепло.
Якщо у Вас на ділянці ґрунт глинястий, то потрібно на 1 квадратний метр грядки внести по 2 – 3 кілограми торфу, тирси та перегною. З мінеральних добрив потрібно додати 1 столову ложку суперфосфату і пару столових ложок деревної золи.
Якщо у Вас легкі суглинні ґрунти, то потрібно внести ті ж компоненти, що і для глинястого ґрунту.
Якщо Ваш ґрунт піщаний, то на 1 квадратний метр слід внести по 1 відру дернової (глинястої або суглинної) землі, торфу і по 3 – 4 кілограми деревної тирси і перегною. Добрива треба внести ті ж, що і для глинястого ґрунту.
Якщо ж у Вас на ділянці чорноземні родючі ґрунти, то бажано на 1 квадратний метр внести 2 кілограми деревної тирси, 2 столових ложки золи і 1 столову ложку суперфосфату.
Якщо Ви освоюєте нову ділянку землі під вирощування кабачків у відкритому ґрунті, то при перекопуванні потрібно ретельно вибрати з ґрунту всі корені, личинки хруща і дротянку і внести в перший рік посадки 2 – 3 кілограми компосту або перегною на квадратний метр, а з мінеральних добрив – 2 столові ложки деревної золи і 1 столову ложку нітрофоски. Після внесення цих поживних речовин ділянку треба перекопати і полити
Підготовка насіння
Насіння для посіву кабачків готують також, як і для вирощування гарбуза.
Щоб уникнути грибних хвороб насіння кабачка витримують у воді з температурою приблизно 50 градусів, потім поміщають в холодну воду на 12 хв. Можна використовувати для протравлювання насіння сік алое або каланхое, у якому насіння витримують 30-40 хв.
Для прискорення проростання можна замочити насіння перед посівом у воді при температурі близько 25 градусів або проростити до проростання у вологій ганчірці.
Посів насіння і висадка розсади
Кабачки можна висівати в декількох місцях присадибної ділянки, які розташовані на теплому, сонячному місці. Зазвичай зручно використовувати невеликі ділянки для вирощування однієї – двох рослин. Якщо правильно доглядати, то ці рослини відмінно розростаються і утворюють багато жіночих плодів.
Щоб отримати найбільш ранній урожай кабачків, то краще користуватися розсадним методом. Вирощувати розсаду можна як в на підвіконні в квартирі, так і в теплиці. Висівати насіння на розсаду треба 15 – 25 квітня. Розсаду у віці 25 – 30 днів можна висаджувати у відкритий ґрунт. Грядку після висадки потрібно накрити плівкою до того часу, коли настане тепла погода.
Виростити розсаду кабачків в домашніх умовах не складно. Досить буде виростити всього 3 – 5 рослин. Для вирощування розсади потрібно взяти стаканчики 10 х 10 сантиметрів, заповнити їх поживною сумішшю з перегною і торфу, або готовим живильним ґрунтом, полити тепленькою водою і посіяти підготовлене насіння на глибину 2 – 3 сантиметри. Температура для вирощування розсади кабачків – 18 – 22 градуси.
Поливати розсаду потрібно теплою водою (22 градуси) приблизно 1 раз в тиждень.
За весь період вирощування розсади потрібно провести 2 підгодівлі.
Садимо розсаду на постійне місце
Грядку для висадки розсади потрібно зробити шириною 60 – 70 сантиметрів.
Не можна вирощувати кабачки де раніше росли гарбузові культури !!!
Перекопують грядку на штик лопати. Розрівнюють і роблять лунки в один ряд на відстані 90 – 100 сантиметрів одна від одної.
Вносять в кожну лунку по 1 столовій ложці органічного добрива. Перемішують добриво з землею і поливають лунку теплою водою.
Посадку розсади в лунки проводять в похмурий теплий день або в ранковий час.
Якщо Ви не ставите перед собою мету отримання раннього урожаю, то для вирощування кабачків у відкритому ґрунті можна посіяти насіння безпосередньо на грядку. Термін посіву – з 1 травня по 10 червня. Грядку в цьому випадку потрібно готувати так само, як і під розсаду.
У кожну лунку потрібно покласти по 2 насінини. У разі очікуваного похолодання потрібно вжити заходів утеплення грядки покривним матеріалом або плівкою.
Догляд за кабачками.
Поливати кабачки слід регулярно, під корінь, щоб вода не потрапляла на листя. До періоду цвітіння потрібно поливати кабачки 1 раз в тиждень з розрахунку 4 – 5 літрів на 1 квадратний метр.
У період плодоношення поливати потрібно частіше і більш теплою (22 – 23 градуси) водою, до 8 – 10 літрів на квадратний метр 1 – 2 рази на тиждень в залежності від погоди.
Якщо Ви будете поливати кабачки холодною водою, то неодмінно зіткнетеся з масовим загниванням молодих зав’язей.4
Якщо поливати кабачки занадто часто, то може оголитися коренева система. Якщо це раптом сталося, то коріння потрібно засипати сумішшю торфу і перегною шаром 3 – 5 сантиметрів.
Розпушування і підгортання проводити не можна, щоб уникнути пошкодження високо розташованої кореневої системи.
Запилення кабачків.
Коли кабачки зацвітуть, їх запилення можна проводити вручну: потрібно зірвати чоловічу квітку, обірвати її пелюстки і нанести пилок на тичинку (в центрі) жіночої квітки, але можна для запилення використовувати послуги бджіл, якщо вони є у Вашому районі. Залучити комах легко. Потрібно розчинити 1 чайну ложку меду в 1 склянці води і обприскати вранці медовим розчином квітучі кабачки.
Підживлення.
Вирощуючи кабачки у відкритому ґрунті, не слід забувати про підгодівлі. У період зростання і розвитку цих чудових рослин, їх потрібно кілька разів треба підгодувати:
Першу підгодівлю потрібно зробити ще до цвітіння. У 10 літрах води потрібно розвести 1 півлітрову банку коров’яку і також 1 столову ложку нітрофоски. Одним літром розчину поливають одну рослина.
Другу підгодівлю кабачків потрібно провести під час їх цвітіння. Кращим складом для другої підгодівлі є розчин 2-х столових ложок деревної золи і 2-х столових ложок добрива в 10 літрах води. Витрата розчину такий же – 1 літр на 1 рослину.
Третю підгодівлю кабачків треба зробити під час дозрівання плодів. Для цього в 10 літрах води треба розчинити 2 столові ложки деревної золи. В даному випадку витрату розчину потрібно збільшити до 2 літрів на 1 рослину кабачків.
У відкритому ґрунті Ви отримаєте відмінний урожай кабачків через 50 – 60 днів після появи перших сходів!