Мушмула японська, або локва– це вічнозелена рослина, що відноситься до роду Розоцвітних. Вона має яйцеподібне або ланцетоподібне листя, одиночні великі білі або кремові квіти. Плоди в локви округлі, оранжево-жовтого забарвлення. Вони дозрівають не восени, а навесні, мають приємний солодкуватий присмак. Вона дуже добре росте в кімнатних умовах і навіть плодоносить.
Догляд за японською мушмулою.
Мушмула японська — культура вологолюбна. До грунту вона невибаглива, росте і на важких, і на легких ґрунтах. Оптимальним для неї є суглинистий ґрунт. При вирощуванні в діжках її можна висаджувати в землесуміш з важкої дернової, листяної, компостної землі і перегною ( 4 : 1 : 1 : 1 ) з додаванням невеликої кількості піску, старої штукатурки з вапном, рогової стружки.
Плоди достигають у травні — червні, тобто раніше від інших плодових субтропічних рослин. Тому догляд за рослинами в цей період повинен бути особливо ретельним. Оптимальною температурою для вирощування є 18—20 °С. У період активного розвитку рослини слід часто обприскувати водою кімнатної температури, розпушувати поверхню грунту в горщиках, мити листки, рівномірно поливати, збільшуючи поливи навесні та влітку, підживлювати розчином мінеральних або органічних добрив.
Після встановлення сталої теплої погоди рослини можна виставляти на балкон, відкриту веранду або в садок.
Розмноження локви
Розмножують мушмулу насінням та щепленням. При вирощуванні в закритих приміщеннях кращим є розмноження насінням. Добру схожість дає свіжозібране насіння. Сходи з’являються через 1,5—2 тижні після сівби, а до осені сіянці досягають 25—30 см. Плодоносити вони починають на 5—6-й рік. Сіянці мушмули майже повністю успадковують особливості вихідних форм.
Висівають насіння в парники або в квіткові горщики. Можна висівати і безпосередньо в грунт, на грядку. Після відростання сіянці висаджують у горщики і культивують як кімнатні рослини.
Якщо є можливість одержати живці, то придатні здерев’янілі частини пагонів укорінюють у вологому піску при температурі 18—
22 °С. Укорінення триває до 1,5 місяця.
Підживлення та пересадка мушмули
Перші декілька років мушмулу слід пересаджувати щорічно, а дорослий кущ — через 2—3 роки. Дуже корисно щороку оновлювати поверхневий шар грунту поживною землесумішшю з пташиного посліду та перегною (1 : 4).
Мушмула, як і всі деревні рослини, що культивують у горщиках або в діжках в кімнатних умовах, дуже виснажує грунт і тому потребує посиленого підживлення навесні та влітку розчином добрив, який вносять на поверхню попередньо зволоживши грунт (за день до внесення добрив).
Для приготування розчину мінеральних солей на 1 л води беруть по 3 г сульфату амонію (чи аміачної селітри) і калійної солі. Суперфосфат вносять окремо або в розчині разом з коров’яком, який готують у співвідношенні 1 : 10. Розчин суперфосфату перед внесенням у грунт кип’ятять протягом години, відстоюють, зливають з осаду, а рідину застосовують для підживлення.
Азотні й калійні солі вносять у період посиленого росту рослин, фосфорні — перед початком та в період масового цвітіння, що сприяє кращому зав’язуванню плодів.
Звичайно можна скористатися вже готовими розчинами для підживлення купленими в будь якому садовому центрі.
Сорти мушмули
Кращими сортами мушмули японської для вирощування в кімнатних умовах є такі: П р е м’є р, Т а н а к а, Ф е м е, Р а н н я ч е р в о н а , Ш а м п а н ь , А д в а н с, С е й м с , П о б є д а.
В умовах закритих приміщень мушмула майже не пошкоджується шкідниками та хворобами.
Pingback: Каланхое: опис видів, догляд та фото | Домашнє господарство