Домашнє господарство// все про сад та город
Cropped Shapka2
%D0%B0%D0%B3%D1%80%D1%83%D1%81 150x150.jpg

Обрізування аґрусу навесні.

| 0 comments

Обрізування аґрусу, на відміну від аналогічної обробки інших ягідних кущів, виконується відповідно до суворих вимог. До того ж, аґрус має шипи, що ускладнює зняття врожаю, обрізку і прополку бур’янів. Тому грамотна обрізка аґрусу дозволяє отримати більші ягоди, надати кущу акуратний вигляд і значно спростить догляд за ним.

Обрізку аґрусу виконують двома способами: перший спосіб являє собою сильну обрізку – на штамбі, другий – більш легку – кущем.

Перший спосіб обрізування аґрусу

Сильна обрізка стимулює утворення квіткових бруньок, вона застосовується при формуванні кордонів і штамбів. Кордон формується точно так же, як і окрема гілка штамбової рослини, тільки плече кордону орієнтується вертикально і потім підв’язується. Така обрізка дуже добре підходить для десертних сортів агрусу, однак цей спосіб має свої нюанси. Іноді гілки куща вражає грибок і вони відмирають, а для штучно сформованих рослин втрата гілок дуже небажана. Крім цього, рослини цієї форми дають менше ягід, хоча і більшого розміру.

Після придбання саджанця слід видалити слабку верхівку і обрізати його на чотири бруньки від основи. Це дозволить отримати невелику рослину з відкритим центром і на короткому штамбі. Агрус зростає досить повільно, тому можна купувати навіть рослини-дворічки.

  • Перший рік

При весняній посадці слід посадити чотири гілки першого порядку наполовину, обрізаючи їх на бруньки, що йдуть вгору і всередину. Це робиться, щоб у агрусу гілки не звисали. Подальша обрізка агрусу навесні проводиться, як у червоної смородини.

Штамбова обрізка агрусуВосени першого року слід наполовину вкоротити прирости, обрізаючи на бруньку, спрямовану всередину. Далі треба вибрати зручно розташовані гілки другого порядку і теж обрізати їх наполовину. Таким чином, буде сформовано вісім основних гілок. Решта гілок обрізають, залишаючи 5см, а також видаляють прикореневі пагони, хворі та пошкоджені гілки.

  • Другий рік

У липні слід вкоротити непотрібні пагони приблизно до 10 см, не чіпаючи при цьому провідники.
Навесні треба наполовину вкоротити провідники, а пагони, зрізані влітку – до 5 см і прибрати пошкоджені і хворі гілки. Влітку слід обрізати бічні пагони до 10 см, щоб спростити збір ягід.

Другий спосіб обрізування аґрусу

У разі застосування цього методу буде більш рясний урожай, а також більш легка заміна відмерлих гілок.

  • Перший і другий рік

Проводиться укорочення провідників наполовину.

  • Третій рік і наступніобрізування агрусу кущем

Основою такої обрізки є проріджування гілок, тобто видалення виснажених, зламаних і хворих гілок. Решта гілок розташовують з великим інтервалом, щоб при зборі ягід їх можна було дістати рукою. Як правило, в цьому випадку не роблять ні прищипування провідників, ні річне обрізання, хоча і обрізають всі пониклі гілки.

  • оновлення кущів

Іноді зустрічаються здорові, але запущені рослини. Такий агрус буває з сильно загущеними пагонами, а верхівки його пониклих гілок вкорінюються в землі. В такому випадку ранньою весною слід видалити прикореневі пагони і прорідити гілки, полегшуючи зняття врожаю, а також вкоротити всі пониклі гілки.Обрізка запущеного агрусу

Правильно обрізана рослина буде добре плодоносити на торішніх необрізаних приростах. Після збору ягід ці прирости слід видалити, щоб забезпечити утворення нових пагонів.

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Required fields are marked *.


Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.

////-->